Viitasaaren Kennelkerho


AJANKOHTAISTA

20. helmikuun 2015 at 15:19

Kennelliitto antoi 20.8.2020 lisäohjeita kokeiden turvalliseen järjestämiseen. Ohjeet on laadittu erityisesti syksyn metsästyskoirakokeita varten. linkki alla

Kokeissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja aluehallintovirastojen määräyksiä. Kennelliitto seuraa koronapandemiatilannetta ja päivittää ohjeitaan tarpeen mukaan, kun uusia viranomaismääräyksiä tulee.

Ulkomaalaisen ja suomalaisen ulkomailta saapuvan henkilön on Kennelliiton alaisissa kokeissa noudatettava viranomaisten antamia karanteenisuosituksia ja -määräyksiä ennen kokeisiin osallistumista.

Mikäli kokeessa ei noudateta annettuja ohjeita, on ylituomarilla oikeus keskeyttää koe, kilpailu, testi tai koesuoritus sekä poistaa tilaisuudesta henkilö, joka ei noudata ohjeita.

Turvallinen kokeen järjestäminen

KARHUNHAUKUTUS LUPA

Karhunhaukutuslupa

Kennelpiiri anoo kootusti karhunhaukutusluvan kennelpiirin alueella järjestettäviin Karh-kokeisiin 20.8 – 31.10.2019 väliselle ajalle.

Kaikki koirat, joita koulutetaan karhunhaukuntaan tulee ilmoittaa ns. koulutuslistalle. Koiran ilmoittaminen listalle, ensisijaisesti sähköpostilla: Urpo Rasinkangas,  0400 245 097
urpo.rasinkangas@gmail.com

Lisäksi karhunhaukutuslupa tulee olla tulostettuna mukana maastossa !!

Oheisesta linkistä voit tulostaa karhunhaukutusluvan mukaasi, painamalla tästä.

Lisäksi oheisella kaavakkeella tulee ilmoitaa koirat Urpo Rasinkankaalle,painamalla tästä

 

JÄSENMAKSUT 

Viitasaaren Kennelkerho Ry tilinumero Reisjärven Osuuspankki FI93 4753 0010 0830 39

Jäsenmaksu 15€/jäsen/vuosi. Viesti kenttään kaikkien maksavien jäsenten tiedot, ja mielellään ilmoitus sihteerille uudesta jäsenestä ja yhteystiedoista.  Kiitos!!!

Jäsenmaksulappuja emme postita. Muistutus maksusta kerhon watsup-ryhmässä.

 

Koiran madotus

Koiran madotus eli loishäätö on tärkeä osa koiran terveydenhoitoa.

Erityisen tärkeää säännöllinen madotus on kantaville nartuille ja koiranpennuille. Aikuisen koiran madotustarve on yksilöllinen.

Koiranpennun madotus

Tiivis ja hyvin toteutettu pentuajan madotusohjelma antaa koiralle hyvän vastustuskyvyn sisäloisia vastaan.

  • Kasvattajan tulisi madottaa pennut ensimmäisen kerran kahden viikon iässä, ja siitä eteenpäin kahden viikon välein 12 viikon ikäiseksi saakka. Tarkista kasvattajalta, miten pennut on pentuaikana madotettu.
  • 16 viikon ikäisille pennuille suosittelemme ulostenäytteen tutkimista ja mahdollista matolääkitystä tutkimuksen tulosten mukaan.
  • Pennun tullessa yksivuotiaana terveystarkastus- ja rokotuskäynnille, suosittelemme ulostenäytteen tutkituttamista kuukautta ennen käyntiä tai vaihtoehtoisesti koiran madottamista noin viikkoa ennen käyntiä.

Madotukset on hyvä toteuttaa 1–2 viikkoa ennen pennun rokotuksia, jolloin rokotevasteen muodostumista heikentävä sisäloistartunta saadaan hoidettua.

Aikuisen kotikoiran madotus

Kun pentuajan madotusohjelma on toteutettu hyvin, voidaan siirtyä lääkitsemään vain ne perhekoirat, joilla on todettu sisäloisia ulostenäytetutkimuksissa. Sisäloiset ovat harvinaisia ja ainoastaan kuudella prosentilla suomalaisista koirista on sisäloisia. Loishäätötarve on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu koiran elintavoista ja harrastuksista.

Riskiprofiili ja yksilöllinen matolääkitys

Metsästyskoirilla on metsästyskauden aikana kasvanut riski saada sisäloistartunta (erityisesti heisimatotartunta), koska ne pääsevät valvomatta liikkumaan laajemmalla alueella ja syömään loisia sisältäviä väli-isäntäeläimiä tai niille annetaan riistan sisäelimiä kypsentämättä. Myös talouksissa, joissa on enemmän kuin kolme koiraa, on koirilla kasvanut riski sisäloisiin. Eläinlääkärimme arvioi riskiprofiilin mukaan koirasi madotustarpeen.

Tiineenä olevan nartun madotus

Säännöllinen madotus on tärkeää kantaville nartuille, sillä nartun tiineys aktivoi sen elimistössä majailevat suolinkaisen lepomuodot. Yleinen suositus on madottaa 40 tiineysvuorokauden jälkeen narttu säännöllisesti, valmisteesta riippuen jopa päivittäin aina pentujen kahden viikon ikään asti. Loislääkitsemättömän nartun pennut saavat tartunnan emältään jo kohdussa tai imetyksen aikana.

Sisäloisten lääkeresistenssi

Koirien sisäloiskannoissa ei toistaiseksi ole tavattu lääkeresistenssiä toisin kuin hevosten sisäloisilla. Resistenssin kehittyminen on kuitenkin mahdollista, ja siksi matolääkkeitä tulisi käyttää harkiten. Tärkeintä on antaa koiran painokilojen mukainen annos lääkettä.

Lisätietoa asiasta antavat paikalliset eläinlääkärit.