Viitasaaren Kennelkerho


Historia

22. maaliskuun 2011 at 19:52

1960 luku oli voimakasta aikaa Viitasaarella niin kenneltoiminnan kuin metsästysseurojen yhdistystoiminnan käynnistämiseksi.
Meillä kenneltyö lähti liikkeelle 1963 jolloin parikymmentä alan harrastajaa kokoontui yhteen ja kun tarvetta toiminnalle oli niin perustettiin Viitasaaren Metsästysseuran alaisuuteen kenneljaosto 29.3.1963.
Jaosto pisti heti hihat heilumaan ja ensimmäiset ajokokeet pidettiin jo 7.- 8. joulukuuta –63 ja koiranäyttely seuraavana keväänä 31.5.1964.
Näin jatkui toiminta aina kevääseen 1967 saakka jolloin pidettiin Viitasaaren Kennelkerhon perustava kokous 14.3.1967.
Perustavassa kokouksessa valittiin puheenjohtajaksi Erkki Hassinen ja sihteeri/rahastonhoitajaksi Matti Kuusikko muut jäsenet Olavi Jauhiainen, Erkki Paananen Pekka Kähärä, Simo Vuorinen, Paavo Korhonen ja Olavi Vesterinen.
Kennelkerho toi samanhenkisiä ihmisiä yhteen ja kun tieto kulki millaisia koiria kullakin oli alkoi muodostua ajokoira porukoita, kuin pystykorva jengiä ja hiukan myöhemmin sitten perustettiin eri jaostot kerhon sisälle.
Alkuvuosikymmenen menestynein koira oli Pentti Pasasen Dreeveri narttu Anu joka voitti mm. Pohjoismaiden mestaruuden.
60 -70 luvun taitteessa oli ajokoira toiminta voimakasta , puhdasrotuinen suomenajokoira levisi vauhdilla ja kun jäniskannat oli hyvät oli maaperä koetoiminnalle otollinen.
Hiukan myöhemmin alkoi linnunhaukkukokeet ja hirvenhaukkukokeet.
-70 luvun menestynein kerhomme koirista oli Karjalankarhukoira MVA&KVA Usvan Kimi joka voitti peräti 2 haukkukuninkuutta. Vaikka hirvikannat oli heikot oli Kimistä kouliintunut yksi alansa legendoja.
Toiminta vakiintui ja niinpä koe- kuin näyttelyjärjestelyistäkin tuli tavanomaista rutiinia .
Ensimmäinen Ylituomarioikeudet kerhossamme on Matti Kuusikolla –60 luvulta ajokoira puolelta, ja hiukan myöhemmin hirvi puolelta Antero Raatikaiselle ja linnunhaukku kokeiden YT oikeudet Esko Säterille.

Neuvokkuus on ollut taito niin koiran koulutuksessa kuin erilaisissa järjestelytehtävissäkin, tarina kertoo eräästä näyttelystä jossa eläinlääkäri oli ollut tarkastamassa urosten kiveksien oikeellisuutta ja kun oli luultu että kaikki koirat oli tulleet jo läpi tarkastuksesta oli Eläinlääkäri poistunut paikalta. Mutta kuinka ollakkaan yksi uros oli vielä tullut ja kun koirien vastaanotossa omistaja oli kysynyt että missäs se Eläinlääkäri on , toimitsija ei häkeltynyt vaan sanoi että tuolla se seisoo aidan varressa, osoittaen kerhomme silloista puheenjohtajaa. Ukko marssi koirineen aitovarteen ja sanoi että pitäis kahtoa koiralta kivekset. Eipä hämmästynyt toinenkaan vaan koitti kivekset ja huusi että oikein on ei muuta kun kehään.
-80 luku oli myöskin täynnä toimintaa , kokeita runsaasti joka vuosi ja näyttelyitä joka toinen kevät. Anottiin myös kaikkien rotujen näyttelyä mutta anomus palasi hylättynä. Viitasaari on ollut aina suosittu näyttelypaikka liekö kennelhengellä ja sijainnilla osuutta asiaan.
Ajavista koirista tällä vuosikymmenellä menestyivät parhaiten Tuovilan Pentin KVA Tella ja Kiiskin Tarmon KVA Jeri jotka molemmat olivat kilpaottelussa, myös Kuusikon Matin KVA Ressu pärjäsi erinomaisesti.
Hirvikoirista Niskasen Ollin KVA Karo ja Raatikaisen Anteron MVA&KVA Repe ja KVA Ratto olivat myöskin menestyneitten joukossa.
Doping valvonta alkoi lisääntyä varsinkin lauantai iltaisin kun koepaikoilta palailtiin ja kun kennelhenki joskus haiskahti oli sinipukuisilla tarkastajilla syytä tarkistaa voiko ajo-oikeus jatkua. Takaiskuja ei tullut ja niinpä harrastu saattoi jatkua. Kotiin palattua tuli joskus ääntä vanhallekin jäljelle, mutta yön herkkinä hetkinä sekin saatiin anteeksi kun luvattiin ettei sama toistu, ainakaan tällä viikolla .

-90 luvun alussa saatiin Hirvenhaukkukokeisiin uudet säännöt, meidän koetuomarit kouluttautuivat uusiin sääntöihin varsin nopeasti.
Hirvenhaukkukokeissa oli alkamassa nousujohteinen aika ja sitä on kestänyt näihin päiviin saakka.
KVA Kurpanvuoren Jeru ja KVA Norokorven Saku kävivät muutamat piirin kisat, siinäpä olikin hirvikoirien menestykset.
Ajavien koirien taholla Mönttisen Matin KVA Myllynotkon Moukari ja Kiiskin Tarmon KVA Jarrumiehn Eka kävivät kilpa-ottelussa.
Henkilö osaamistakin löytyy, sillä Eino Holopainen tuli Suomen Ajokoira järjestön toimintaan 90 luvun alussa ja on ollut siellä näihin päiviin saakka.
Vuosituhat vaihtui ja se alkoi jälleen kovilla saavutuksilla Suomelan Tapion Kettu KVA Piuhan Jase oli kettukilvassa. Kokkisen Niilon KVA Puskajussin Iivari voitti suuret Mööpeliajot. Hirvipuolella Paanasen Jussin KVA Vasamasan Jerry voitti Hopiasarvi-haukut.
Brandin Jarin KVA Kotkatkorven Jymy kävi Idänvalinnassa ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä toi Kumpulan Matin KVA Kalliorannan Mosku harmaitten juniorimestaruuden.
Sanotaan että kun isännän näkee niin koiran tuntee, en ole sitä tähän saakka allekirjoittanut mutta tänä kesänä uskoni alkoi horjua, oltuani selkävaivaisena jouduin ontumaan oikeaa jalkaa ja kun ulkona liikkuessani koirat näki sen niin muutaman viikon jälkeen koiratkin alkoivat liikata oikeaa takajalka, nyt oloni on korjaantunut koiratkin alkaa toipumaan. Toivottavasti urokset eivät muuten ota mallia minusta.

Viitasaaren Kennelkerho tulee jatkossakin toimimaan hyvässä kennelhengessä ihmisten kesken koirien parhaaksi

– Ilpo Hakonen –